Subscribe Us

Header Ads

Δευτέρα

Λέξεις εκτιμώμενης πιθανότητας του Σέρμαν Κεντ


Όλοι έχουμε διαβάσει ή ακούσει άτομα να λένε «είναι πολύ πιθανόν να συμβεί» ή «είμαστε σχεδόν σίγουροι ότι ισχύει», και άλλες παρόμοιες φράσεις με προσεγγιστικές λέξεις. Για τη καθημερινή μας συνομιλία αυτά έχουν μικρή σημασία. Αλλά για έναν αναλυτή πληροφοριών αυτές οι φράσεις μπορεί να μεταφραστούν στο εάν κάποιος θα ζήσει ή θα πεθάνει. Σκεφτείτε για παράδειγμα αυτό που είχαμε περιγράψει στο άρθρο μας ....

«Η επιχείρηση εξουδετέρωσης του Κ. Σολεϊμανί».

Εάν είχε χρησιμοποιηθεί μία φράση που παραπλάνησε την ηγεσία των ΗΠΑ σε ένα δελτίο πληροφοριών, και δέχθηκαν να διενεργήσουν αυτή την επιχείρηση, θα μπορούσε να έχει πεθάνει κάποιος άσχετος άνθρωπος. Γι’αυτό, οι όροι προσεγγίσεως και πιθανοτήτων χρησιμοποιούνται με πολύ δομημένο και συγκεκριμένο τρόπο. Εδώ θα δούμε τη μέθοδο του Σέρμαν Κεντ της CIA (Central Intelligence Angecy, Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών) που είναι πολύ διαδεδομένος σε πολλές υπηρεσίες και οργανισμούς, αν και η ίδια η CIA δε το χρησιμοποιεί.


Πηγή: ILITeam.org

Ο Σέρμαν Κεντ ήταν ένας άνθρωπος που έβαλε βάσεις σε πολλές τεχνικές αναλύσεως πληροφοριών που χρησιμοποιούμε μέχρι και σήμερα. Γεννήθηκε το 1903 και είχε μία ενδιαφέρουσα ακαδημαϊκή καριέρα στο Πανεπιστήμιο του Γέιλ όπου σπούδασε Ευρωπαϊκή ιστορία και μετέπειτα έγινε καθηγητής ιστορίας εκεί. Ωστόσο, κατά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο μπήκε στο OSS (Office of Strategic Services, Γραφείο Στρατηγικών Υπηρεσιών), το πρόγονο της CIA, όπου εκτέλεσε εκατοντάδες μυστικές επιχειρήσεις στην Ευρώπη. Μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, το OSS έγινε μία πιο δομημένη και οργανωμένη υπηρεσία, η CIA. Ο Σ. Κεντ συνέχισε εκεί τη πορεία του για συνολικά 17 χρόνια όπου ασχολήθηκε με την έρευνα και ανάπτυξη των αρχών αναλύσεως δεδομένων. Ένα από αυτά ήταν και το WEP (Words of Estimative Probability, Λέξεις Εκτιμώμενης Πιθανότητας) που θα δούμε εδώ.


Πηγή: CIA.gov

Το 1964 ο Σέρμαν Κεντ δημοσίευσε σε μία απόρρητη μελέτη του το WEP για να γίνει μέρος της εκπαιδεύσεως των αναλυτών πληροφοριών της CIA. Για να το κάνει πιο εύκολα κατανοητό, χρησιμοποίησε ένα αρκετά σύνηθες παράδειγμα εκείνης της περιόδου. Είπε, έστω ότι ένας αναλυτής πληροφοριών ενημέρωνε στελέχη ενόπλων δυνάμεων βάσει μίας συλλογής φωτογραφιών από αναγνωριστικό αεροσκάφος, δείχνοντας σε ένα χάρτη καθώς έκανε τις παρακάτω τρεις δηλώσεις.

Σε αυτό το σημείο βλέπετε ένα καινούργιο αεροδρόμιο (καθώς το δείχνει στο χάρτη). Ο μεγαλύτερος διάδρομος του είναι 10.000 πόδια.

Είναι σχεδόν σίγουρα στρατιωτικό αεροδρόμιο.

Το έδαφος είναι τέτοιο ώστε ο εχθρός να μπορεί εύκολα να μεγαλώσει τους διαδρόμους, δηλαδή να βελτιώσει τις υποδομές, και να συμπεριλάβει αυτό το αεροδρόμιο στο σύστημα στρατηγικών βάσεων τους. Είναι πιθανό αυτό να κάνουν.


Πηγή: History.com

Η πρώτη δήλωση του αναλυτή είναι ντετερμινιστική και κατ’επέκταση, εύκολα κατανοητή σωστά από τους αποδέκτες. Ωστόσο, η δεύτερη και η τρίτη δήλωση του περιγράφει κάτι που είναι κατανοητό από την ανθρώπινη αντίληψη, αλλά δεν είναι απόλυτα γνωστό στον αναλυτή που το αναφέρει. Μπορεί να έχει ισχυρά δεδομένα για να στηρίξει τη δήλωση του όπως ότι τα μόνα αεροσκάφη που έχουν καταγραφεί είναι στρατιωτικά, υπάρχουν στρατιωτικές υποδομές, κτλ. αλλά όλα αυτά είναι μεμονωμένα στοιχεία που δεν αποτελούν ξεκάθαρη απόδειξη αυτής της υπόθεσης του αναλυτή. Άρα αναγκάζεται να χρησιμοποιήσει κάποια λέξη που να προσδιορίζει την εκτιμώμενη πιθανότητα, και γι’αυτό είπε τις λέξεις «σχεδόν σίγουρα» στη δεύτερη δήλωση και «πιθανό» στη τρίτη του δήλωση.


Πηγή: RAND.org

Το πρόβλημα πλέον είναι ότι οι αποδέκτες ίσως να μη κατανοούν τις λέξεις «σχεδόν σίγουρα» και «πιθανό» με τον ίδιο τρόπο που τις κατανοεί ο αναλυτής, και ίσως να λάβουν λανθασμένες αποφάσεις λόγω αυτού. Για παράδειγμα, για κάποιον μπορεί το «σχεδόν σίγουρα» να ληφθεί ως «σίγουρα και επιβεβαιωμένα» και να προβεί σε κάποια ενέργεια όπου θα αποδειχθεί ότι ο αναλυτής έκανε λάθος, και δεν ήταν στρατιωτικό αεροδρόμιο. Όπως αντιλαμβάνεστε, είναι ένα πολύπλοκο ζήτημα και ο Σέρμαν Κεντ έχει γράψει μεγάλες έρευνες επί αυτού. Ωστόσο, ώστε να μη μακρηγορούμε θα σας παραθέσουμε τη προσέγγιση του WEP αμέσως.

Λέξη Πιθανότητα Μέγιστη απόκλιση
Σίγουρο 100% 0%
Σχεδόν σίγουρα 93% 6%
Πιθανό 75% 12%
Ίσες πιθανότητες 50% 10%
Μάλλον δεν ισχύει 30% 10%
Σχεδόν σίγουρα δεν ισχύει 7% 5%
Αδύνατο 0% 0%


Πηγή: Lakenheath.af.mil

Με αυτό το τρόπο, σε κάθε αναφορά του ένας αναλυτής υποχρεούται να χρησιμοποιεί αυτούς τους όρους όπως βλέπετε, και στο τέλος της κάθε αναφοράς υπάρχει αυτός ο πίνακας ώστε ο παραλήπτης να μπορεί να κατανοήσει ακριβώς τι εννοεί ο αναλυτής όταν λέει «είναι σχεδόν σίγουρα στρατιωτικό αεροδρόμιο». Αξίζει να αναφέρουμε, ότι όπως και με το «Σύστημα διαβάθμισης πληροφοριών NATO» βλέπουμε όλο και περισσότερους ιδιωτικούς οργανισμούς, ειδικά στο τομέα της ασφάλειας, να χρησιμοποιούν το WEP για αποφυγή κακής επικοινωνίας.


Πηγή: OperationMilitaryKids.org

Κλείνοντας, παρότι ο Σέρμαν Κεντ ήταν από τους πρώτους ανθρώπους που έκαναν αυτή τη σημαντική θεμελίωση στο χώρο της ανάλυσης πληροφοριών, η ίδια η CIA δε δέχθηκε να το χρησιμοποιήσει. Ωστόσο, άλλες πιο δομημένες και με βάση στην οργάνωση κρατικές υπηρεσίες πληροφοριών το χρησιμοποιούν μέχρι και σήμερα. Ο λόγος που η CIA αρνήθηκε να το υιοθετήσει ήταν η έλλειψη συνέπειας στη χρήση του, και ότι γενικότερα, πολλοί αναλυτές της το έβλεπαν ως περιορισμό στο τρόπο έκφρασης τους. Η έλλειψη WEP έχει οδηγήσει τη CIA πολλές φορές σε τραγικά λάθη λόγω παρερμηνεύσεων όπως για παράδειγμα οι αναφορές για τις δράσεις του Οσάμα Μπιν Λάντεν πολύ πριν την επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου που θεωρούνταν ασήμαντες από την ηγεσία των ΗΠΑ, κάτι ενδιαφέρον που θα το αναλύσουμε σε ένα ξεχωριστό άρθρο.

https://defensegr.wordpress.com/2020/06/11/lekseis-ektimwmenhs-pithanothtas-tou-sherman-kent/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου