Subscribe Us

Header Ads

Τρίτη

17 Απριλίου 1995: Πιέσεις των ΗΠΑ για υποχώρηση στο Αιγαίο


Η Ουάσιγκτον πιέζει την Ελλάδα για ανταλλάγματα προς την Τουρκία στο Αιγαίο με πρόσχημα τη ΔΗΘΕΝ αμερικανική υποστήριξη προς την Αθήνα, στις σχέσεις με την ΑΛΒΑΝΙΑ και τα ΣΚΟΠΙΑ.



Αυτές είναι οι θέσεις των ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΩΝ των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ, ΚΛΙΝΤΟΝ, και των Τούρκων!...

Οι αξιώσεις αυτές στοχεύουν στην «εξομάλυνση» των ελληνοτουρκικών σχέσεων με πρώτο βήμα την ίδρυση ΝΑΤΟϊκών στρατηγείων.

Στα υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας επικρατεί προβληματισμός για αυτές τις πιέσεις καθώς το Στέιτ Ντιπάρτμεντ επιδιώκει αποδοχή από την Αθήνα του «ΠΑΚΕΤΟΥ Κλάες» για ίδρυση χερσαίου και αεροπορικού στρατηγείου του ΝΑΤΟ στη Λάρισα.

Η Ελλάδα αρνείται μέχρι στιγμής διότι όσο αφορά στις επιχειρησιακές ευθύνες του χερσαίου στρατηγείου η πρόταση Κλάες αναφέρει ότι αυτές πρέπει να ασκούνται ΜΟΝΟ στην ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ Ελλάδα και στο έδαφος των Νησιών, χωρίς να δέχεται την εύνοια των ΧΩΡΙΚΩΝ ΥΔΑΤΩΝ (6 ναυτικά μίλια» και του ΕΘΝΙΚΟΥ ΕΝΑΕΡΙΟΥ ΧΩΡΟΥ «10 ν.μ.».

Δεύτερο, όσον αφορά στο αεροπορικό στρατηγείο η πρόταση Κλάες δε δέχεται τα όρια του FIR ΑΘΗΝΩΝ ως όρια της περιοχής για την ανταλλαγή πληροφοριών πτήσης.

Η πρόταση Κλάες προβλέπει τη δημιουργία Επικαλυπτόμενων «περιοχών δημιουργίας ιχνών» για ανταλλαγή πληροφοριών αμοιβαίως, και μέχρι τον καθορισμό των λεπτομερειών γι’ αυτές, να ασκεί επιχειρησιακές ευθύνες ο διοικητής της Νότιας Πτέρυγας.

Τα όρια των δύο επικαλυπτόμενων περιοχών για τις πτήσεις Αεροσκαφών στο Αιγαίο είναι, στα δυτικά, ΠΑΡΑΛΙΑ της ΕΥΒΟΙΑΣ και έτσι θα πρέπει να ειδοποιείται η Άγκυρα μόλις ένα ΕΛΛΗΝΙΚΟ Αεροσκάφος εισέρχεται στο ΕΛΛΗΝΙΚΟ Αιγαίο….

Τα συμπεράσματα δικά σας…



Οι ΗΠΑ «εκβιάζουν χυδαία» και πιέζουν για ελληνοτουρκικό διάλογο-Σεπτέμβριος 1995 μετά την ενδιάμεση συμφωνία με τα Σκόπια, οι ΗΠΑ επιδιώκουν τώρα και την ελληνοτουρκική προσέγγιση. Η Νέα Υόρκη θα είναι ο τόπος συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας μέχρι το τέλος του μηνός, συνάντησης που οι ΗΠΑ πιέζουν να είναι η πρώτη προσέγγιση για επίλυση των διμερών ζητημάτων.

Η διερευνητική επαφή στην έδρα του ΟΗΕ και στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης θα καθοριστεί το πλαίσιο και οι όροι του διαλόγου. Ο διάλογος αυτός γινόταν σε υπηρεσιακό επίπεδο και είχε διακοπεί προ τριμήνου, με ελληνική πρωτοβουλία, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την απόφαση- εξουσιοδότηση της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, που προέβλεπε μέχρι και την ΚΗΡΥΞΗ ΠΟΛΕΜΟΥ κατά της Ελλάδας σε περίπτωση επέκτασης των χωρικών της υδάτων στα 12 μίλια.

Οι ΗΠΑ θεωρούν ότι μετά το Σκοπιανό πρέπει να εκτονωθεί και η ένταση μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας, εκφράζοντας μάλιστα εμφανείς ΦΙΛΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ καθώς Εξισώνεται η ΕΠΕΚΤΑΤΙΚΗ πολιτική της Τουρκίας με την Ελλάδα.

Ο Α. Παπανδρέου είναι δυσαρεστημένος από την τακτική «ΕΚΒΙΑΣΜΩΝ» των ΗΠΑ και αρνείται το διάλογο αν η Τουρκία δε διακόψει τις προκλήσεις.

Ο κ. Παπούλιας δεν πρόκειται να συζητήσει θέματα ουσίας και θα επαναλάβει ότι για τη σταθερότητα στο Αιγαίο είναι αρκετά τα μέτρα που προβλέπονται στο ΜΝΗΜΟΝΙΟ Γιλμάζ- Παπούλια του 1988.

Τα συμπεράσματα δικά σας…..

Στην Άγκυρα ο Βίλυ Κλάες-Μάϊος 1995



Ο Γ. Γραμματέας του ΝΑΤΟ Β. Κλάες εμμένει στην προσπάθειά του να κάνουν αμοιβαίες υποχωρήσεις Ελλάδα και Τουρκία για το θέμα των Συμμαχικών Στρατηγείων στη Λάρισα, υιοθετώντας έτσι την άποψη της Άγκυρας ότι το αδιέξοδο οφείλεται σε «ελληνοτουρκικές διαφωνίες» που πρέπει να επιλυθούν.

Ο Β. Κλάες συναντήθηκε χθες με την πρωθυπουργό της Τουρκίας Τ. Τσιλέρ στην Άγκυρα, ΠΑΡΕΚΑΜΨΕ την ελληνική επιχειρηματολογία ότι το πρόβλημα που εμποδίζει την ολοκλήρωση της δομής και την ενίσχυση της Νότιας Πτέρυγας οφείλεται σε υπαναχώρηση της Τουρκίας και καθυστέρηση της Συμμαχίας να εφαρμόσει τις δικές της ΟΜΟΦΩΝΕΣ αποφάσεις.

Έτσι, επιβεβαιώνοντας την πρόθεσή του για διαμεσολάβηση ο Β. Κλάες δήλωσε ότι θα αρχίσουν διπλωματικές επαφές για επίλυση των «ελληνοτουρκικών διαφωνιών» στα πλαίσια του ΝΑΤΟ και εξέφρασε την πίστη του ότι μέχρι τον Ιούνιο θα σημειωθεί εξέλιξη.

Αθανάσιος Στριγάς
http://dia-kosmos.blogspot.com/2013/12/blog-post_7351.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου